Het SER energieakkoord heeft de weg vrij gemaakt voor vele stimulerende maatregelen voor het energiezuinig maken van bestaande gebouwen. Op 21 januari 2014 is gestart met het National Energiebespaarfonds. Met dit revolverend fonds kunnen huiseigenareen tegen een aantrekkelijk rentepercentage een lening afsluiten voor energiebesparingen. Wil je weten welke subsidies en financieringen er in jouw woonplaats zijn, ga dan naar de Energiesubsidiewijzer en zoek op jouw woonplaats. Verder lees je veel informatie op de website van de overheid Energiebesparendoejenu.
Wil je als bedrijf, vereniging of stichting fiscaal voordeel behalen? Dat kan als je investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening. Voor 2019 is er een budget van € 147 miljoen.
Fiscale aftrek krijgt u voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren. U kunt 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving. Deze investeringen staan omschreven als 'bedrijfsmiddelen' op de Energielijst 2019.
Wil je weten of jou organisatie in aanmerking komt voor de Energie-Investeringsaftrek neem dan contact met ons op.
Bent je ondernemer en wilt je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. Wil je weten of jou organisatie in aanmerking komt voor de Milieu-Investeringsaftrek neem dan contact met ons op.
Gaat u hernieuwbare energie produceren? Dan kunt u gebruikmaken van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie. De regeling richt zich op bedrijven en (non-profit)instellingen. Er zijn 6 categorieën: Biomassa, Geothermie, Water, Wind (land, meer en waterkering) en Zon. De categorie Wind op Zee heeft haar eigen budget en aanvraagprocedure. Wil je weten of jou organisatie in aanmerking komt voor de Milieu-Investeringsaftrek neem dan contact met ons op.
Je huis verwarmen tegen lagere kosten en in Nederland de uitstoot van CO2 verminderen? Particulieren met een burgerservicenummer (BSN) en buitenlandse particulieren met bijvoorbeeld een (vakantie)woning in Nederland kunnen ISDE-subsidie aanvragen. De subsidie is afhankelijk van de gekozen maatregel. Je kunt subsidie aanvragen tot en met 31 december 2020, tenzij de subsidiepot voor die tijd al leeg is.
Je krijgt een deel van de investeringskosten terug na aanschaf van een of meer warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten te openen via de website van RVO warmtepompen, RVO zonneboilers, RVO pelletkachelsen, RVO biomassaketels.
Beschikbare subsidie voor zakelijke gebruikers en particulieren: € 100 miljoen in 2019. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten.
Wilt u weten hoeveel budget er in 2019 nog beschikbaar is? Bekijk de Stand van zaken ISDE.
Het kan voorkomen dat het subsidiebudget voor het jaar op is. U ontvangt dan een brief waarin staat dat de subsidie niet wordt uitgekeerd door uitputting van het budget. Vanaf dit moment heeft u 12 maanden de tijd om opnieuw uw aanvraag in te dienen. U kunt dan aanspraak maken op het beschikbare budget van het opvolgende jaar.